sauna

Rajaportin sauna Pispalan valtatie 9, 33250 Tampere puh 050 310 2611 GSM 040 776 5198

  • Aukioloajat
  • ma, ke 16 - 22
  • pe, la 14 - 22
  • Pääsymaksut
  • ma, ke: 8 €
  • pe, la: 12 €
  • lapset (6-15 v.): 4 €
  • alle 6-vuotiaat: ilmaiseksi

Rajaportin sauna

Rajaportin sauna Pispalassa aloitti toimintansa vuonna 1906 ja on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Sauna on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan ja tarjoaa maan parhaat ja pehmeimmät löylyt läpi vuoden. Nykyisin sauna on Tampereen kaupungin omistuksessa ja toiminnasta vastaa Pispalan saunayhdistys ry.

Saunan sydämenä hehkuu kivestä muurattu kolmen kuution kokoinen kertalämmitteinen kiuas. Sen yli tonnin painoiset löylykivet lämmitetään metrisillä haloilla jokaisen saunapäivän aluksi punahehkuisiksi. Sitten heitetään häkälöylyt, pellit suljetaan ja lämpö tasaantuu, kiuas siintyy. Sen jälkeen kiukaasta riittää muhevaa löylyä koko iltapäiväksi ja illaksi. Kertalämmitteisen luonteen mukaan löyly on aluksi tuikeampaa ja kuivempaa ja loppuillasta leppeämpää ja kosteampaa, mutta kuitenkin aina yhtä viipyilevän muhevaa ja ainutlaatuista.

Saunassa on erikseen miesten ja naisten osastot, vain väliseinällä päältä jaettu kiuas ja vilvoittelupiha ovat yhteisiä. Pukuhuoneissa on seinänvieruspenkit ja naulakot, väkeä mahtuu n. 15 - 20 kummallekin puolelle kerrallaan. Lauteille mahtuu kerrallaan n. 12 henkeä puolelleen. Arvoesineet voi jättää säilöön saunanhoitajan koppiin, josta voi myös ostaa virvokkeita ja vuokrata pyyhkeen tai pyllynalusen.

Rajaportin sauna on ainutlaatuinen kokemus niin löylyjensä kuin sosiaalisen ilmapiirinsäkin puolesta - virkistystä ruumille ja sielulle.

Rajaportin saunan 360-asteiset panoraamakuvat: VirtualTampere - Rajaportin sauna

Saunarauha

Rajaportin saunalla noudatetaan jo satoja vuosia vanhaa saunarauhan perinnettä. Saunarauha on jakamaton oikeus. Se on laaja käsite ja ulottuu kaikkeen toimintaan Rajaportin saunalla. Se tarkoittaa hyvien saunatapojen noudattamista, huomaavaista ja rauhallista käytöstä. Rajaportin saunarauha

Tänäkin vuonna itse kullakin olkoon oikeus saunoa rauhassa mielisaunassaan. Saunaan älköön kukaan tulko miekka sojossa vaan paljaaksi riisuutuneena, iloisesti hymyillen käsi ojossa. Torat, riidat ja kännykät jätettäkööt kuuloetäisyyttä kauemmas saunasta. Saunaan älköön tulko rietas ajatus, kateus eikä kostonhimo. Suvaitsevuus ja avoin mieli ovat tervetulleita. Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta. Suokaamme tänäkin vuonna toisillemme ja itsellemme saunarauha!